Evlenince Bekar Arkadaşlarla Neden Görüşmeyiz?
İlişki başladıktan sonra arkadaşlar çoğu zaman ikinci plana atılır. Daha az görüşme ve konuşma, daha az etkileşim gerçekleşir… İster ilişkisi başlayan taraf olun isterseniz görüşülmeyen arkadaş… Bu yazıda arkadaşlık ve ilişkilerin doyumunu ele alan bir araştırma sonuçlarını ele alacağız…
Romantik ilişkiler, en önemli görünen ilişkilerdir. Düğün, nişan ve diğer aşamalarıyla birlikte kutlanarak duyurulur ve duygusallaştırılır. Hediyelerle, tatillerle diğer akla gelebilecek her araç ve yöntemle hem içindekiler hem de çevreleri tarafından kutsanır.
Kutlayacak ve kutsallaştıracak bunca şeyin olması elbette birtakım sonuçları da beraberinde getirir. Özellikle kültürümüzde “evde kalmak” deyiminin oluşmasına ve bunun beslenmesine ön ayak olur. Geleneklerimizin kutlama yapmak için şart koştuğu kriterleri karşılamasa da bekar olmanın da kutlanacağı çeşitli durumlar vardır.
Kaynak
Evliliği Kutsallaştırmak
Evlilik ve birlikteliğin kutlanacak bir değerinin olması, bekarların arkadaşlığa daha çok değer vermesini kolaylaştırır. “Evlenince bekar arkadaşlarla görüşmeme” durumunu yaşayanlar vardır. Kimi zaman en yakın arkadaşınız da olsa, evlendikten sonra görüşme sıklığınız ve biçiminiz bir şekilde değişebilir. Bu da arkadaşlığa verilen değerin azaldığı ihtimalini akıllara getirebilir. Yeni araştırmalar, bekar insanların arkadaşlığın değerini ve önemini düşürme olasılığının düşük olduğunu gösteriyor. Araştırmalara göre bekarlar, romantik ilişkisi olan insanlardan daha çok arkadaşlıklarına yatırım yapıyorlar. Bu durum daha kaliteli arkadaşlıkları doğurmasının yanı sıra daha yüksek özgüven geliştirmelerine ön ayak oluyor.Bekarlık Sultanlıktır
Yüksek benlik saygısı beraberinde yüksek özgüveni de getiriyor. Araştırma sonuçlarına göre bekar veya partneri olsun olmasın, iyi arkadaşlık ilişkilerine sahip olanların yüksek benlik saygısına sahip olmaları da şaşırtıcı bir sonuç değil. Özellikle iyi arkadaşlık ilişkilerine sahip olmanın getirdiği psikolojik esneklik ve yüksek duygusal zeka da benlik saygısı üzerinde pozitif etkiye sahip. Araştırmanın ilgi çekici bir diğer noktası da, iyi arkadaşlık ilişkisine sahip olan bekarların, ilişkisi olanlara oranla daha yüksek benlik saygısına sahip olmaları. Bu durum da, kültürümüzdeki “bekarlık sultanlıktır” deyişini destekleyen bir veri olarak karşımıza çıkıyor. Bekar olanlar, arkadaşlığa daha çok önem verdiğinden kaliteli arkadaşlıklar oluşturma konusunda daha başarılı görünüyorlar. Bu durumun bir sonucu olarak da benlik saygılarındaki artış, yaşam doyumuna da pozitif etki eden bir diğer faktör olarak belirtiliyor.Romantik İlişkilerin Maliyeti
Araştırmanın öne çıkan bir diğer sonucu da, arkadaşlığa yatırım yapmak daha çok ödüllendiriliyor. Araştırmanın devam ettiği 2 yıl boyunca arkadaşlık ilişkilerini derinleştirip daha yüksek benlik sahip olan bekarlara karşın, ilişkisi olanlar ve bunu ön planda tutanlar ilişkilerini daha da derinleştiremediler. Bir başka deyişle, bekarlar arkadaşlık ilişkilerini güçlendirip karşılık olarak benlik saygılarında artış sağlarken; ilişkisi olanların benlik saygısında da ilişkilerinde de herhangi bir gelişim sergilenmedi. Arkadaşlığa yatırım yapmak, ilişkiyi derinleştirmeye çalışmaktan daha karlı bir yatırım olarak karşımıza çıkıyor.
Elbette burada ilişkinizi değil arkadaşlarınızı seçin gibi bir önerme sunmuyorum. Sadece, ilişkinizdeki derinlik birlikteliği sağlıklı bir şekilde devam ettirecek kadar derinse, daha derine inmeye çalışmak yerine sosyal arkadaşlıklara yatırım yapmak daha karlı bir yatırım olarak görünüyor. Evlendikten sonra arkadaşlık ilişkilerinizi tamamen veya kısmen kesmek, ilişkiniz üzerinde de olumsuz etkiye sahip olabilir. Yüksek benlik saygısı geliştirmek, ilişkiniz üzerinde de büyük bir pozitif etkiye sahip olacaktır. Bu yüzden evliliklerde veya uzun süreli ilişkilerde arkadaşlığa da en az ilişki kadar önem vermek önemli bir faktör olabilir.
İlişkiler ve Arkadaşlıklar
İlişkiler üzerine her gün yapılan onlarca araştırmadan farklı olarak bu araştırmayı öne çıkaran en büyük detay bekarların da dahil edilmiş olmasıdır. Söz konusu “ilişki” olduğunda aklımıza gelen ilk şey duygusal ilişkiler oluyor. Yapılan araştırmalarda kullanılan “ilişki” kavramı da genellikle duygusal ilişkileri kapsıyor. Yine de ilişkilerin yalnızda sevgili veya partner iletişimini değil, arkadaşlığı ve hatta diğer insanların tümünü kapsayan bir kavram olduğunu unutmamak gerekiyor.
Sonuç olarak; arkadaşlık ilişkisinin özgüvene ve yüksek benlik saygısına giden yegane yol olduğunu unutmamak gerekiyor.
Kaynak