Evden Çalışmanın Püf Noktaları
Evden çalışırken dikkatimiz çok çabuk dağılabiliyor. Pandeminin psikolojik etkileri bir yana, televizyondan gelen sesler, çocukların koşturmacası veya sessizliğin içindeki gerginlik… Hepimiz benzer koşulları şu ya da bu şekilde yaşıyoruz. Gelin bu dönemde evden çalışmayı verimli hale getirecek birkaç psikolojik püf noktasına değinelim…
Öneriler
Kendinize ayrı bir çalışma alanı belirleyin. İş yaptığınız nokta ile dinlendiğiniz, yemek yediğiniz noktaların birbirinden ayrı olmasına özen gösterin. Her alanda belirlenmiş görevleriniz dışında başka bir şeye odaklanmayın.
Önemli bir toplantıya girerken veya işle ilgili önemli kararları alırken arka plandan gelen sesleri mümkün olduğunca izole edin. Örneğin bir yandan televizyonun açık olması, beyninizin işlem kapasitesini olumsuz yönde etkileyecektir.
Çalışma saatlerinizi mümkün olduğunca netleştirin. Esnek çalışma saatine sahip olan çalışanlar günlük iş rutinleri arasındaki mola sürelerini uzatabilirler.
En üretken olduğunuz zaman aralığını tespit etmeye çalışın ve mümkün ise çalışma aralığınızı bu zaman dilimi etrafında şekillendirin.
Daha uykulu, daha bezgin hissediyor olmanızın sebebi tüm gün üzerinizdeki pijamalar olabilir. Pijamalarınızdan kurtulun. Her sabah uyanıp tüm gün üzerinizde pijamalar ile dolaşırsanız vücudunuz eski alışık olduğu kıyafet düzenine uyum sağlamak için ek bir enerji sarf edecek; bu da çalışma verimini düşürecektir.
Eğer ev ortamınız kalabalık veya çok gürültülü ise çalışırken “noise-cancelling” olarak anılan gürültü azaltma özellikli bir kulaklık kullanmayı düşünebilirsiniz. Her bütçeye uygun bir alternatif de bulunuyor.
Dinlenmeye zaman ayırın. Çalışma saatlerinizi düzenlediğiniz gibi çalışmayacağınız günleri de mutlaka belirlemelisiniz. Eğer haftanın her günü bilgisayar başında olmanızı gerektirecek bir işiniz var ise işvereniniz ile bu durumu görüşüp en azından yarım gün izin alabilmeyi değerlendirmenizi öneriyorum.
Kalabalığın ve insanların gürültüsünü bir kenara bırakın, kendilerini değil. Yemek aralarında, molalarda aile üyeleri ile zaman geçirmeyi veya yalnız yaşıyorsanız onları arayarak sohbet etmeyi aksatmayın. Kafanızı iş dışındaki konularla dağıtmanız verimliliğinizi artıracaktır.
Zamanınızı kontrol edin. Hangi işe ne kadar süre ayırdığınızın farkına varmak, işi yaparken kullandığınız gereksiz zamanlara dair bir farkındalık oluşturup bunları düzenlemeniz için fırsat olabilir.
Arada bir çalışma ortamınızı değiştirin. Evin farklı bir noktasında çalışmak da ferahlamanız için iyi bir yol olabilir.
Günlük listeler hazırlayarak o günün görevlerini, yapmanız gerekenleri not alın ve disiplinli olun. Bu sayede verimsiz bir günün sonunda bile eksik kalmış bir işin kaygısını yaşamamış olursunuz.
Sosyal medya kullanımınızı gün içerisinde belirli aralıklara yayın. Bazen elimize telefonu aldığımızda uzun uzadıya geçen dakikalardan sonra zaman sıkışması yaşayabiliyoruz. Bunun önüne geçmek ve odaktan tamamen dağılmamak için kendinizi kısıtlamayı öğrenebilirsiniz.
İşle ilgili yaşadığınız problemlerle tek başınıza mücadele etmekten kaçının. Farklı açılardan sorunlara yaklaşmak veya sadece paylaşmak bile sorunların çözümünde büyük rol oynayacaktır. Bugünlerde yardımın bir e-posta uzaklıkta olduğunu unutmamalısınız.
Yapmanız gereken görevlere zaman limiti koyun. Bu sayede hedefinize ulaşıp ulaşamama konusunda kaliteli bir geribildirim alacaksınız. Bu geribildirimi iyi değerlendirirseniz zaman ve görev yönetimi konusunda kendinizi geliştirebilirsiniz.
Sizi en çok korkutan görevi sabah ilk iş olarak yaparsanız gününüzü daha motive olmuş şekilde geçirebilirsiniz.
Kendinizi başkalarıyla kıyaslamayın. Bu, genellikle hayatta en çok yaptığımız hataların başında geliyor. Bunun yerine bir önceki performansınızdan daha iyisini hedefleyin.
Multi-tasking dediğimiz aynı anda birçok işi yapabilmek son zamanlarda büyük bir meziyet olarak ön plana çıksa da evden çalışmada dikkati çabuk dağıtabiliyor. Bu yüzden mümkün olduğunca tek bir görev üzerine yoğunlaşarak çalışın ve işlerinizi sıraya koyun.
Yeteneklerinizi geliştirin. Bunun için profesyonel eğitim araçlarından yararlanabilirsiniz. Yaklaşık 1 yıldır bu durumda olduğumuz düşünüldüğünde küçük bir Google araması ile kariyer ve profesyonel gelişim eğitimlerine ücretsiz erişebilirsiniz.
Eğer müzik dinlemek dikkatinizi dağıtıyorsa yağmur veya orman sesi dinleyebilirsiniz. Odağınızı kısa sürede toplamanıza yardımcı olacaktır.
Sonuç
Tüm bu önerileri yaptığınızda günlük rutininizde yavaş yavaş bir değişim yaşayacaksınız. Bu değişimi fark edebilmek için bazen başlangıç noktasından itibaren çizelge tutarak ilerlemek ve verileri analiz etmek işe yarayabilir.
Günlük yaşamın sorunları içerisinde fark edemediğiniz bir değişim var ise verimsizliğinizin sebebi birçok farklı noktadan ele alınmalıdır. Örneğin Burnout Sendromu olararak bilinen tükenmişlik sendromunda da benzer verimsiz çalışma düzeni bulunabilir. Bunu ayırt etmek için bir psikoloğa danışmanızda fayda olacaktır.
Verimli çalışmalar dilerim.
Görsel Kaynak: Design vector created by freepik – www.freepik.com